Webbteknik 1

Laboration L1a

Installera och initiera verktygen

I kursens laborationer och uppgifter ska du använda en del tjänster på webben och en del program. Du ska i denna laboration skapa konton på tjänsterna och ladda ner de program som behövs. Detta beskrivs i följande två filmer och tas upp mer i de detaljerade instruktionerna nedan.

Verktygen - 29 min.

Webbläsare

Den webbläsare som används i kursens filmer är Firefox. Den har bra stöd för de standards som tas upp i kursen och har även en del bra verktyg för utvecklare. Du rekommenderas därför att använda denna webbläsare, då du arbetar med kursens material.

Ladda ner och installera senaste versionen av Firefox

Då du installerat programmet, bör du göra följande, för att sedan lätt komma åt det.

Inställningar

Du rekommenderas göra följande inställningar i Firefox:

Du bör också se till att Firefox är din standardwebbläsare. Det gör du på följande sätt:

Visual Studio Code (VSC)

För att skriva HTML- och CSS-kod behöver du en editor med bra stöd för språken, så att du får hjälp då du lär dig språken, men sedan också för att kunna arbeta effektivt.

Ladda ner och installera Visual Studio Code för ditt operativsystem

Då du installerat programmet, bör du lägga det i dockan / aktivitetsfältet på samma sätt som det beskrevs för Firefox ovan.

Inställningar (Settings)

Du rekommenderas att göra följande inställningar. Öppna Visual Studio Code och ta fram inställningarna (klicka på symbolen med "kugghjulet" längst ner till vänster och välj Settings):

Tillägg (Extensions)

Gå till Extensions (klicka på symbolen med "fyrkanterna") och installera följande:

Git

För att enkelt kunna koppla samman det du skapar i VSC med publicering på webbtjänsten Netlify, behövs git och GitHub. Egentligen är git ett verktyg för versionshantering, men vi använder det främst här för att kunna göra denna koppling mellan editorn och publicering på webben, så att filerna laddas upp på webben automatiskt, då du gjort en ändring i dem.

Ladda ner Git till din dator, genom att klicka på länken för ditt operativsystem och gå igenom följande:

Inställningar

Då du installerat git ska du öppna en terminal och skriva in några kommandon. Öppna Visual Studio Code och välj New terminal i menyn Terminal:

GitHub

För att lagra dina uppgifter på nätet ska du använda git tillsammans med GitHub.

Skapa ett konto på GitHub. Fyll i önskat användarnamn och lösenord samt din e-postadress (samma som du la in i git) och klicka på knappen Sign up for GitHub.

Inställningar

Gå till din profilsida och fyll i det du vill om dig själv. I fliken Emails lägger du till adressen för din studentmail, ifall du inte använde den, då du skapade kontot.

Studentpaket

Följande är inte nödvändigt för labbar och uppgifter i kursen, men är du student, kan du få tillgång till ännu fler verktyg på GitHub. Gå till GitHub Student Developer Pack och klicka på knappen Get the Pack, för att ansöka om studentpaketet.

Netlify

För att publicera dina webbsidor på webben, behöver du ett webbhotell. Vi använder tjänsten Netlify som kan integreras med GitHub och därmed även Visual Studio Code.

Gå till netlify och klicka på Sign up. Klicka där på att logga in med GitHub.

Du behöver inte göra några fler inställningar nu, utan det tar vi i nästa lab, då du ska publicera en webbsida.

Pixlr

För att redigera bilder använder vi Pixlr E, som är ett gratisprogram som liknar Photoshop, men körs via webbläsaren. Du behöver det inte förrän lite längre fram i kursen, men det kan vara bra att skapa ett konto redan nu.

Gå till Pixlr och klicka på knappen Registrera / Logga in. Fyll i e-postadress (använd din studentmail på lnu) och önskat lösenord och klicka på länken Bli medlem.

Klicka sedan på rutan för Pixlr E, för att starta programmet. Titta lite kort på det nu. Sedan är det i laboration L8 som det används.

Klar

Då har du nu de verktyg som behövs för att arbeta med laborationer och uppgifter i kursen. Gå nu vidare med att titta igenom föreläsning F1b. Sedan tar du nästa laboration, L1b, där du ska prova på att använda verktygen.